2018. március 20., kedd

19. Fejezet

Hi, Sweethearts!
Új résszel érkeztem, yeey! Kicsit más stílusban írtam ebben a fejezetben - több leírás, kevesebb párbeszéd, regényszerűbb az egész -, és konkrétan egy este alatt gépeltem be az egészet, de legalább van, nem? Remélem van itt még valaki hogy örüljön az új olvasnivalónak ;)
Pussz: Babu


2021. 04. 07. (szerda) 9:40 Amszterdam

Ryan szeme előtt szürkébe váltott a világ, ahogy kivánszorgott az utcára. Arcára víz pergett, kövér esőcseppek bombázták a várost, hangosan kopogva az ereszeken, a járdán, esernyőkön.
Ryan azon gondolkodott, hogy kell levegőt venni. Megfordult vele a világ, nekitántorodott egy lámpaoszlopnak. Nem tudta, meddig jutott el, nem ismerte fel a helyet, de a kétségbeesés már nem fért el a gondolatai között. Szívének egyre lassuló dobbanásai mellett egyetlen dologra tudott csupán koncentrálni.
Meg fogok halni.
De most úgy igazán. Nem úgy, mint a dzsinn álmában, nem úgy, mint az atomreaktornál, hanem tényleg meg fog halni.
Autók zúgását hallotta, az esőfüggönyön fénycsóvák táncoltak, és Ryan összeesett.

2021. 04. 07. (szerda) 11:25 Amszterdam

Carla és Tim az ásatás körül lézengtek, próbálva nem feltűnést kelteni. Carla egyfolytában a haját csavargatta; egyre jobban aggódott, miután Ryant nem találták otthon, főleg, hogy mikor az ásatáson körbekérdezték az embereket, többen is igazolták, hogy láttak egy ballonkabátos újságírót.
- De ha most nincs itt, akkor…
- Lehet, hogy lelépett - vont vállat Tim, de Carla arcát látva szívesen visszaszívta volna, amit mondott.
- Nem. Lépett. Le. Ismerem már annyira Ryant, hogy… - Carla elakadt, vállai megremegtek. - Ó, Istenem…
Tim gyorsan a karjába zárta a lányt. Már mindketten alaposan eláztak, és kapucni ide vagy oda, Timnek már a szemébe folyt a hajáról az esővíz.
- Ha egyedül eljött megtörni az átkot - motyogta Carla - kizárt, hogy…
- Nyugi, minden oké lesz - csitította Tim. - Szerintem csak leugrott valamelyik kocsmába, és latin káromkodásokat farag a pult szélére.
Carla felkuncogott, de a fiú szavai nem nyugtatták meg. Biztos volt benne, hogy Ryan megmakacsolta magát és egyedül indult el, hogy elintézze az átkot. De nem találták sem őt, sem a kelyhet.
Tim eltolta magától Carlát, hogy a szemébe nézhessen, hüvelykujjával letörölt egy könycseppet a lány arcáról.
- Meg fogjuk találni. Próbálkozhatnál esetleg valami varázsigével, hm?
Carla szipogva bólintott.
- Keressünk egy üres utcát.
Tim kézefogta a lányt és elindultak találomra egy irányba. A külvárosban leginkább csak gyárak és üzleti központok lapos, szürke épületei terpeszkedtek, eltűntek a kecses holland házak, a kékes csatornák, és a szemerkélő eső mindent komor függönybe borított. Tim már nem tudta, könnyek vagy esőcseppek csordulnak-e le Carla arcán.
Egy festékbolt háta mögött aztán megálltak, Tim várakozón pillantott Carlára. A lány reszketeg mozdulatokkal húzott fehér krétakört maga köré, egyetlen szimbólummal a közepén, majd előhúzott egy zsebkést.
- Várj, Carla! - kapta el a kezét Tim. - Ez feltétlen szükséges?
Carla elmosolyodott Tim aggódásán, és gyors puszit nyomott az arcára. Mielőtt a fiú reagálhatott volna megvágta a tenyerét, s a rúnára csepegtette a vérét.
Ryanre koncentrát. Felidézte az arcát, a hangját, a nevetését, a varázserejének különleges, erőteljes kisugárzását, az elméje érintését. Kiejtette a varázsszavakat és hagyta, hogy elvezessék a fiúhoz.
A látomás hirtelen vágódott a szeme elé. Ázott fű illatát érezte, meg valami mást… Kipufogógázt. Aztán kitisztult a kép, és egy szürke autóút sziluettje tűnt fel előtte.
N207, olvasta le a tábláról.
Felnyitotta a szemét.
- Azt hiszem tudom, hol van.
- Azt hiszed? - vonta fel a szemöldökét Tim.
- Körülbelül, na! Gyere inkább - türelmetlenkedett Carla.
Visszasétáltak az ásatás felé, egészen addig, míg meg nem látták az autóutat. Carla résnyire húzott szemmel fürkészte a tájat előttük.
- Nézd, Carla… Ott? - Tim jobbra mutatott egy világosbarna kupacra.
Rohanni kezdtek, Carla levetette magát a fűben fekvő Ryan mellé. Arcán egymást váltotta a döbbenet, a harag és a félelem.
Oldalra fordították az eszméletlen fiút. Rémes állapotban volt, arcára sár és fű tapadt, ruhája teljesen elázott. Carla óvatosan pofozgatta az arcát.
- Ryan, Ryan ébredj!
- Jól kiütötte magát - morgott Tim. Mérges volt a barátjára, amiért ennyire képtelen kezelni az életét, és most mind bőrig áznak miatta. De ahogy Ryan sehogy sem akart felébredni, a félelem Tim gyomrát is görcsbe rántotta.
- Nem tér magához! - nyöszörögte Carla.
Tim is leguggolt. Le akarta rázni Ryant, igen, de nem így! Kitapintotta a fiú pulzusát.
Nem érzett semmit.
- Tim… Tim mit csináljunk? - Carla elvesztette a megszokott hidegvérét, görcsösen szorította Ryan karját. Nem sírt, a sokk megbénította. - Tim! Meg… meghalt...
Az ég hangosan morajlott felettük.
- Tim! - kiáltott ismét a fiúra Carla.
Tim tehetetlenül seperte hátra ázott haját; még fel kellett dolgoznia, hogy mit lát.
- Jó, jó, illetve… Maradj itt, én meg hozom a kocsit. - Felállt. - Próbáld meg felkelteni, hátha!
Carla az ölébe húzta Ryant, borzongott a hidegtől és a félelemtől. Magában megoldás után kutatott, hiszen biztosan tanult olyan varázsigét, szertartást vagy bármit, ami most segíthet…
Gondolkodj! - kiáltott magára, összegörnyedt Ryan élettelen teste felett.
Tim leparkolt mellettük, Carla segített neki felemelni Ryant és végigfektetni a hátsó ülésen, de onnantól összemosódtak előtte a pillanatok. Órákat töltöttek Carla nagyanyjának könyveit bújva, hogy megoldást keressenek, üres kenyeret ettek ebédre, aztán folytatták a keresést egészen addig, míg Tim el nem aludt az egyik kódex felett.
Carla az asztalra könyökölve figyelte az alvó fiút, az alig észrevehetően remegő szempillákat, a vékony, határozott vonalú ajkait.
Nem csodálkozott, hogy Tim elaludt.
Minden energiánkat felemészti ez a hiábavaló kutakodás - gondolta, és lapozott az előtte fekvő könyvben, de a mozdulat félúton megakadt.
Energia.
Eszébe jutott, amit Ryan a mágiáról magyarázott neki. Máshogy működött a kettejük ereje, Carla a Démon ereje miatt szinte végtelen tartalékokkal rendelkezett, Ryannek ezzel ellentétben saját magából kellett merítenie egy varázslathoz.
Carla felpattant és felszaladt az emeletre a fiú szobájához. Behúzták a függönyöket és Carla korábban gyógyfüves gyertyákat gyújtott, így most az egész szoba tömény illatárban úszott, mintha egy indiai étterembe lépett volna be. Ám az érzést azonnal elűzte az ágyon fekvő mozdulatlan test látványa.
Carla szája megremegett.
Sírni szeretett volna, a keserűség egyre jobban fojtogatta, de ha gyászolni kezd, elismeri a halál győzelmét. Nem. Nem tudta elfogadni, hogy Ryan meghalt. Lehet, hogy valamit nem vettek észre, hogy annyira gyenge a pulzusa, hogy nem érzik, és csak azért ilyen jeges a bőre, mert sokáig volt kint a hidegben… Nem tudta elhinni magának a kifogásokat.
Letérdelt az ágy mellé és ujjait Ryan kezébe fűzte - megborzongott a hideg érintéstől. Lehunyta a szemét, hallgatta az eső kopogását az ablakon, hogy lenyugtassa a szívverését.
Ha Ryan kifogyott az energiából, csak fel kell tölteni.
Elkezdte összegyűjteni az energiát magából, apránként, mintha virágot szedne és csokorba fűzné, aztán elengedte. Úra érezte ujjaiban a bizsergést, mint amikor Ryannel közösen vonták meg a dzsin varázserejét. Még a fiú kezének érintését is érezte. Nem tudta, mennyi energiát adhat Ryannek, de reménykedett, hogy látszódni fog a fiún, mikor magához tér. Csak ült a padlón maga elé meredve, a lába zsibbadni kezdett, de Carla egyedül az összekulcsolt kezükre figyelt.
Ébredj fel! Meg kell tenned, Timért, értem…
Lecsukódtak a szemei, a fáradtság észrevétlenül közelítette meg. Szorítása meglazult Ryan kezén, elmaradt a bizsergés, Ryan figyelmeztetése a varázslat határairól tompán visszhangzott a fejében, és csak arra tért magához, hogy egy jeges fuvallat végigsimít a nyakán.
Azonnal felkapta a fejét, ugrásra készen pillantott körül a szobában. Az ajtó csukva, az ablak felől az eső ütemes dobolása hallatszott, az árnyak eltűntették a kontrasztokat.
- Carla… Itt vagyok - szólt egy hang, s abban a pillanatban két szempár fénye csillant meg a sarokban.
Carla közelebb vonta magához Ryan kezét.
- Ki az? - kiáltott bele a sötétbe.
Halk nevetést kapott válaszul.
- Persze, hiszen nem emlékezhetsz rám…
Fekete alak lépett elő az árnyékból, testének körvonalai belemosódtak a félhomályba.
Egy démon, aki anélkül öltött alakot, hogy megszállt volna valakit - sorolta magában Carla a tanultakat. - Csak varázsképességgel rendelkezők láthatják így őket…
- Tőlem kaptad az erőmet, Carla. - A démon mosolygott, és Carla ismét érezte a felé kúszó jeges hideget. - Éés úgy látom - pillantott a Démon rosszallóan Carla és Ryan összekulcsolt kezére -, hogy máris sikerült elpazarolnod.
Van képe… - puffogott magában Carla.
- Meg fogom menteni! - jelentette ki hangosan.
- Valóban? - A Démon kikerülte az ablakot és közelebb sétált Ryan ágyához. - Pedig én úgy látom, elbuktál. Nincs e...
- Mit akarsz? - szakította félbe Carla. Nem akart belemenni a Démon játékába, sem ereje, sem bátorsága nem lenne most hozzá. Düh kavargott benne, legszívesebben nekirontott volna a pokolfajzatnak, hogy megtorolja édesanyja halálát, az elrontott életét, a nagyanyja elvesztését, de még egy csipet só sem volt kéznél, hogy cselekedhessen.
- Határozott, mint minden Spettro - hümmögött a Démon. - Megszokhattam volna már.
Carla sürgetően köhécselt.
- A lényeg, hogy… - A Démon elfordult, kipillantott a függönyök közti résen. - Hm. Alkut ajánlok - fordult vissza Carla felé.
A lány szíve megállt egy pillanatra. Már tudta, mi következik.
- M… Mondd. - Nem akarta, de megremegett a hangja.
A Démon bólintott.
- Tehát, Ryan visszakapja az életét a te áldozatodért cserébe.
Carla egy pillanatra lehunyta a szemét.
Ki lesz az? Kinek az életét kéri cserébe?
- Senkiét - felelt a Démon a kimondatlan kérdésre. - Arra gondoltam, hogy majd a későbbiekben elválik, mit is kérek érte… Mintha hitelre kapnád vissza Ryant - nevetett fel hidegen, minden részvét nélkül.
- De…
- De? Szerintem igazságos - tárta szét a karját a Démon. - Meglátom, mennyit ér neked Ryan, és az alapján szabom meg az árat. Fair alku.
Carla habozva pillantott a fiú halovány arcára. Annyira, de annyira vissza akarta hozni az életbe, és biztos volt benne, hogy neki sikerülhet. De úgy tűnik, túlbecsülte magát, és az anyja gyilkosa az egyetlen, aki segíthet neki ezzel az Alkuval, aminek ki tudja, mi lesz az ára. Lehet, hogy az elsőszülött gyerekét fogja kérni, vagy valami még rosszabb… De ha nemet mond, örökre bánni fogja. Mert megadatott neki a lehetőség, hogy megmentse Ryant, és nem élt vele… Mit neki egy ismeretlen áldozat, hisz Ryan életéről volt szó!
Visszafordult a Démon felé és kihúzva magát a parázsló szemekbe nézett.
- Elfogadom!
A Démon hümmögött és hátrált pár lépést.
- Okos kislány! Épp úgy, mint a nagyanyja…
A Démon beleolvadt a sötétbe, utolsó szava újra és újra megismétlődött Carla fejében.
A nagyanyja, nagyanyja, nagyanyja…
Ismét érezte az ólmos fáradtságot, és nem tudott ellenállni a csábításának.

2021. 04. 07. (szerda) 18:50 Amszterdam

Tim hangja rántotta vissza az ébrenlétbe. Hunyorgott az utcai lámpa fényében, ami a függönyök közötti résen beszökve pont az arcára vetett arany csíkot, lábába és vállába apró tűszúrások hasítottak, ahogy megpróbált felülni.
- Carla… Minden rendben?
Tim leguggolt mellé és kisimította a lány arcából a vörös hajszálakat.
Carla bambán bámult a fiú hidegkék szemeibe, aztán hirtelen eszébe ötlött minden. Néma kiáltással Ryan felé fordult, kezét a nyakára simította.
- Él! Életben van! - Szavainak vége reszketeg sóhajba fulladt.
Tim hitetlenkedve pillantott a lányra.
- Mi…? Hogyan?
Carla arca egy pillanatra elsötétült.
- Azt hittem, meg tudom menteni, de… - Megköszörülte a torkát, hátrasöpörte a vállára hulló haját, és csak azután válaszolt. - Alkut kötöttem.
Tim szája tátva maradt.
- Carla, ez…
A lány már nem figyelt rá, rendezkedni kezdett Ryan körül. Ám amikor a kézfejéhez ért, visszahúzta a kezét.
- Mi az? - pillantott rá Tim.
- Forró a keze... Szerintem lázas.
Tim sóhajtott.
- Ezek szerint most jön még csak a neheze - motyogta Carla.

2021. 04. 07-09. (péntekig) Amszterdam

A következő napok Ryan ápolásával teltek. Valószínűleg alaposan megfázott az esőben - ami abszurdnak tűnt, tekintve hogy gyakorlatilag halott volt, és hallott már valaki olyanról, hogy halál utáni láz? Carla viszont minden nap elkészített egy főzetet a láz ellen és kitartott amellett, hogy megérte megkötni az Alkut.
Az egyetlen, ami aggódásra késztette az volt, hogy Ryan másnap még mindig nem tért magához. Lélegzett, volt pulzusa, de nem reagált semmire, és folyamatosan lángolt az arca a láztól.
Így hát Carla és Tim felváltva vigyáztak rá, cserélték a borogatását, itatták, Carla pedig csonkig égette az összes gyógyfüves gyertyáját. Viszont ez lehetőséget is adott nekik, hogy kettesben lehessenek. Halkan beszélgettek Ryan mellett, vagy csak ültek egymás kezét fogva és hallgattak.
Carla sokat gondolkodott ilyenkor. Átértékelte az érzéseit (nem jutott dűlőre), szorongott az Alkun, vagy épp titokban Tim arcát fürkészte és próbálta kitalálni, mit gondol a fiú. Tim olyan titokzatos és hallgatag volt, hogy Carlát egy idő után zavarni kezdte. Mindhármuk számára nyilvánvaló volt, hogy a másiknak vannak titkai, de Ryannel és Carlával ellentétben Tim nem nyílt meg nekik. Bár Tim sokkal többet mosolygott és beszélgetett, mióta úgymond együtt voltak, mégis amikor azt hitte, hogy Carla nem látja, eltűnt a mosoly az arcáról és előtűnt az a töprengő, aggódó tekintet, amitől Carla tartott. Eleinte ilyenkor csak megkérdezte a fiút, hogy bántja-e valami, ebben a három napban viszont rászokott arra, hogy feltesz neki egy apró kérdést, hogy jobban megismerhessék egymást.
- Tim, te… Te hogy állsz a vallással? - kérdezte egyik nap, ahogy a falnak dőlve üldögéltek a Ryan ablakán beömlő napfényben.
Tim apró fintorba húzta a száját. Carla egy olyan lelkiismereti kérdésre tapintott rá, ami mindig kényesen érintette - és a lelkiismeretével most amúgy is hadilábon állt.
- Hehh - nevetett fel zavartan. - Nem valami jól. A szüleim úgy-ahogy vallásosak voltak, jártam is templomba, de… - Szerteszaladtak a gondolatai.
- De? - Carla bátorítóan megszorította a kezét.
- Tudod, volt Angie.
- Ühüm - bólintott Carla.
- Amikor vele voltam Olaszországban, minden időnket egymással vagy szellemek hajkurászásával töltöttük - “És az ő hiányzó varázserejét keresve”, tette volna még hozzá, ha Carla nem ült volna mellette. - Egyszer felhoztam, hogy elmehetnénk a vasárnapi misére, és Angie borzasztóan kiborult. Olyan szavakat vágott hozzám és… Hát - nevetett fel keserűen Tim -, Istenhez, hogy máig nem felejtettem el. De nem is ez a rossz, hanem a kétségek, amiket ezzel keltett bennem. Én soha nem voltam olyan mélyen vallásos, és nagyon könnyen ki lehet billenteni. Azóta szerintem nem is jártam templomban olyan célból.
Carla végigsimított Tim karján.
- Természetes, ha bizonytalan vagy, amiatt ne aggódj. Velem pedig nyugodtan eljöhetsz misére - mosolygott a fiúra.
Tim halványan visszamosolygott.
- Na gyere ide - húzta közelebb magához Carlát, a lány a vállára hajtotta a fejét. - Szóval te így rendesen hívő vagy?
- Rendesen? - kuncogott Carla. - Mert lehet rendeltlenül is?
- Ne kötözködj! - Tim belecsípett Carla oldalába, amitől a lány csiklandósan összerándult. - Szóval?
- Ez aljas húzás volt - súgta Carla, de újra ellazult Tim ölelésében. - Ugye anyukám meghalt és a nagymamám nevelt, ő pedig aztán minden volt, csak vallásos nem.
- Azok alapján, amit meséltél róla, szerintem a templom elszaladt előle - spekulált Tim.
- Na ez az első fontos dolog, amit meg kell tanulnod - kapta fel a fejét Carla. - Mindenki számára van új esély. Ha te jobbá szeretnél válni és visszatérni Istenhez, ő nem fog elutasítani.
Tim magában azt kívánta, hogy legyen igaza a lánynak, megjegyezte ezt a pár mondatot, de a keserűség azonnal hozta a szarkasztikus válaszát.
Reménykedhetsz, Vervelde, de számodra már nincs bocsánat. (szerk. megj.: Itt már Tim holland nevét használom, amit később változtattam meg arról, amit a történet elején adtam neki!)
Leginkább Claudiushoz, az egyik Shakespeare dráma trónbitorló királyához tudta volna hasonlítani magát. Claudius is érzett bűntudatot a testvérgyilkosság miatt, de nem tudta igazán megbánni, mert övé volt a trón, a királyné, ebben a bűnében élt. Ő, Tim sem tudna teljes bűnbánatot tartani, hacsak el nem dobja Carlát, a bosszúját és a saját életét.
Mindenesetre bólintott Carla intelmére, a lány pedig folytatta.
- De igazából a nagymamám kergetett Istenhez azzal, ahogy bánt velem. Féltem, kétségeim voltak, találtam egy imakönyvet anya holmijai között, és azt hiszem, így találtam egy biztos pontot az életemben.
- És onnantól mindig jártál misére, meg ilyenek? - kérdezte Tim.
- Nem, nem feltétlen. Én inkább otthon imádkozós típus vagyok.
Tim hümmögött, aztán gonosz mosolyra húzta a száját.
- És a házasság előtti szex?
Carla levegőért kapott és egy szempillantás alatt fülig pirult.
- É… én…
Tim felkacagott és puszit nyomott a homlokára.
- Nyugi, csak vicceltem!
Carla hitetlenkedve könyökölte oldalba a fiút.
- Olyan aljas vagy, nem hiszem el! Most azonnal válni akarok!
Tim kacagott, ahogy Carla szabadulni próbált az öleléséből, játszi könnyedséggel fogta le a kezeit. Már a lány is nevetett, mikor Tim egy mozdulattal az ölébe húzta, és két kezébe fogva a fejét megcsókolta.
- Na, megtartasz? - somolygott Tim.
- Talán - súgta Carla összehúzott szemmel.
Voltak ilyen pillanataik, de olyanok is, amikor egyedül maradtak Ryan mellett. Harmadik nap a fiú még mindig lázas volt, Carla aggódva simított végig a homlokán egy hidegvizes ronggyal. A nappali fényben Ryan ijesztően sápadtnak és soványnak látszott. Carla ehetetlenül ült le az ágy mellé, és egy karkötőt morzsolgatott. Majd’ leragadtak a szemei, de Tim épp aludt, és nem akarta, hogyha Ryan felébred, egyedül találja magát. Egyébként is, amíg ébren van, nem tudják megközelíteni a rémálmok, látomások, akármik is legyenek azok.
Egyetlenegy dolog volt, amiről még Timnek sem beszélt: Angela temetése óta egyre gyakrabban látta nagyanyját álmában. Először csak távolról, azután újabb és újabb emlékek tolultak fel benne, de álmában eltorzultak, fájtak. Angela pedig komor gondolatokat ültetett a fejébe, amik váratlanul buktak a felszínre. Nem tudta volna megmagyarázni, mit érzett. Erőtlenséget, tehetetlenséget, bénultságot… Így hát inkább nem aludt.
Fordított egyet a karkötőn. Melyik gyöngy legyen? Lehunyta a szemét és engedte, hogy a karkötőből szálló emlékfoszlányok formát öltsenek a szeme előtt. Egy ideje rászokott, hogy talált tárgyakból olvas ki boldog pillanatokat, ha van pár perce, amit pihenésre szánhat.
- Az egy karkötő? - szólt valaki rekedtes hangon.
Carla azonnal felkapta a fejét, és Ryan ködös tekintetével találta szembe magát.
- Ryan! - sikított fel, a fiú arca megrezzent a hangtól.
- Ne kiabáálj - nyöszörögte, ahogy visszahanyatlott az ágyra, de hiába, Carla a nyakába borult és szorosan megölelte.
- Itt vagy, ó Istenem, itt vagy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése